Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Ολόκληρος ο κόσμος σε μία προσομοίωση

Η γενική διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την επεξεργασία δεδομένων από πολλούς υπάρχοντες supercomputers. Το project έχει τον τίτλο Living Earth Simulator και αποτελεί μια γιγαντιαία προσομοίωση της ανθρώπινης κοινωνίας και οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Τα δεδομένα που θα επεξεργαστεί το project υπάρχουν ήδη, αλλά ως ανεξάρτητες και άκρως εξειδικευμένες ψηφιακές οντότητες. Για παράδειγμα, ένας υπερυπολογιστής στην Ελβετία προσομοιώνει τις δραστηριότητες όλων των κατοίκων της χώρας, με στόχο να προβλέπονται τα περιστατικά κυκλοφοριακής συμφόρησης στις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Άλλες προσομοιώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μελέτη οικονομικών δεδομένων για την πρόληψη δυσμενών εξελίξεων ("φούσκες" κ.λπ) και την ανάλυση κοινωνικών αναταραχών, όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ή οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ελλάδα, προς αναζήτηση κοινών μοτίβων (patterns).

Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα, το οποίο θα προβλέπει εγκαίρως επερχόμενα προβλήματα, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόδραση.

Πηγή: Pc Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου